No12.blogg.se

Dö hårt, fett och sju..

Publicerad 2013-02-28 17:49:00 i Allmänt,

Återigen har jag tid att blogga så här två dagar i rad. Lilleman sjuk..känns som jag varit mer hemma än på jobbet den senaste tiden och då har ändå mannen varit hemma hälften av alla dagar...
 
Så nu sitter jag här, sonen med feber sover och dottern har tjatat sig till att få baka chokladbollar. Eftersom jag redan satt på kaffet innan hon började och inte orkar lyfta häcken från stolen och hälla kaffet på termosen, så lär kaffet ha en touch av bränd smak. Men men..dotera är nöjd över att hennes mamma för en gångs skull går med på att servera något sött en vardagseftermiddag. 
 
Satt och läste på Aftonbladet innan om den Oscarsbelönade filmen "Silver Linings Playbook". Det finns ju ett engelskt talesätt typ "every cloud has a silver lining". Alltså det finns alltid något bra som kommer ur det dåliga...typ. I Sverige har sen något ljushuvud suttit funderat länge på vilken den bästa översättningen till denna titeln skulle vara. Efter långa funderingar och säkert vakna nätter kom de fram till: "Du gör mig galen". What? Snacka om att paja en snygg titel och få filmen att låta som nån rulle med Lindsey Lohan eller nåt..
Men kanske ska vi ändå vara nöjda. I Ryssland heter filmen tydligen " MIn pojkvän- Psycho". Satt dock och tänkte på hur det skulle bli om vi översatte alla titlar rakt av till svenska..kanske skulle de förlora lite av sin cool-faktor då..
 
"Independence day" - Självständighetsdagen
"Ace Ventura - pet detective" - Ace Ventura - Husdjursdetektiven
"Die Hard" - Dö Hårt (kasst jag vet)
"The expendables" - Förbrukarna (?)
"Les Miserables" - Den eländiga (google översättning)
"Batman Begins" - Läderlappen börjar
"No country for old men" - Inget land för gamla män
"Seven" - Sju
"Grease" - Fett
"Never say Never again" - Säg aldrig aldrig igen
"Austin Powers- the spy who shagged me"- Austin Powers- spionen som hmhm mig
"The fast and the furious"- De snabba och rasande.
"King Kong" - Kung Kong (haha)
"Day after tomorrow"- i övermorgon
"Dirty dancing"- Smutsigt dansande alternativt snuskigt dansande..you pick..
 
Kan hålla på här forever. Kommentera gärna om ni kommer på någon rolig översättning..
 
/M

Insomnia..

Publicerad 2013-02-27 16:10:00 i Allmänt,

Vad gör man om jobbet ligger i stan och man är trött på att aldrig kunna ta det där glaset med vin när det är personalfest? Jo, man tar hem personalfesten till sig själv! Var då detta så genomtänkt? Absolut! Ska bli väldans roligt faktiskt och det enda jag behöver bistå med är ju faktiskt mitt hus och min tid. Nån på jobbet sa "Vill du inte hellre ta det längre fram i vår, hos dig så att folk kan vara ute? I en millisekund svischade huset förbi i mitt huvud och under denna millisekund han jag se leran och gruset som omger vårt hus.Så nej tack...inte våren! Om knappt en månad slår vi till..Klackarna i taket!
 
Annars då? Jo, tack. Jobbade till 19.45 igår pga föräldraföreningsrepresentant på jobbet samt två utvecklingssamtal innan dess. Vid 18- tiden ringde jag hem och pratade lite med familjen. Mannen säger då något i stil med " När du kommer hem ska du får se, vi har ändrat om i huset." Åh nej, tänkte jag. Har mannen gett sig på det där med inredning, vi var ju överrens om att han bygger, Matilda inreder. Med lite vånda fortsatte min arbetsdag och ca 20.00 svängde jag in på uppfarten. När jag kom in i huset började jag försiktigt att se mig om kring. Farorna var att gåbandet hade fått återuppstå i mitt..oopps..vårt vardagsrum, men nej så var det inte. Sneglade längre in i rummet och var rädd att där skulle stå nån koloss till bar, med något fult ölmärke i plåt på. Men, inte det heller. Jag la dock märke till att familjen plockat lite leksaker, dammsugit, tagit lite frukostdisk osv. Vad var då den stora förändringen?  Jo, TVn. Min fina lilla, vita platt-TV som jag fick i födelsedagspresent för några år sedan. Den hade återigen fått lämna sovrummet med förmån för barnens TV-rum. Jag fattar väl också att kriteriet för att kalla ett rum för TV-rum, är ju att det faktiskt finns en TV där, men jag hade liksom vant mig lite. Vid 31-års ålder infinner sig ibland sömnproblemen. Efter att familjen slocknat och mörkret fallit, ligger man där och stirrar i taket och konstaterar varje natt (överdrift) på vad man ska göra med sovrummet i det nybyggda huset. Sängavlar till en 2,10m säng växer inte på träd direkt och alla mina roliga förslag om allt från lastpallar till jag-vet-inte-vad, röstas ner. Vad ska man då göra när sömnen inte vill komma? Jo, man sätter på lilla TVn på ljudlöst och tittar på nåt skit-program tills du slocknar och eftersom det är så dålig vinkel man ligger i, måste man ha glasögonen på näsan, annars är risken att du tittar under glasögonkanten och att då TVn suddar och blurrar in sig i väggen. en blandning av dåligt program och dåligt seende, gör liksom automatiskt att sömnen kommer. Så vad ska jag göra nu? Sneglade i går natt på tantsnusk-boken, men konstaterade att jag ännu inte var redo för den. Camilla Läckberg då? Nä, pallar inte läsa om "Fucking Tanum" eller vad hennes fiktiva dokusåpa i den boken nu kallas. Ett tag funderade jag på att hämta Ipaden och spela loss på dottrens Sims-spel, men det hade nog inte varit så populärt om morsan lagt sig i där.
Så vad göra...kanske tassar jag ljudlöst upp, tar min lilla, fina , vita TV under armen och tittar på mina skitprogram (ni kan tänka er vad kanal 1,2,4,6 och kunskapskanalen har att erbjuda efter 23.00). Sen gäller det bara att bära ut TVn när väckarklockan ringer, så att familjen känner att deras nya inredningsförslag blev godkänt av kommandoran!
 
Förresten..lyssnade på radion i morse. Skäms på dig Gry Forsell när du påstod att Göte och hans familj i Sällskapsresan 2-Snowroller, heter Storch (?) (Stork) i efternamn. Det är ju filmmanne och hans fru i första filmen ....hmpf.. ;) Göte heter Jönsson (visste inte det, men det gjorde Google).
 
/M

Traktorsängen...

Publicerad 2013-02-23 16:31:00 i Allmänt,

Så var två födelsedagar gjorda, sonens i torsdags och mannens igår. Då sonen inte riktigt ännu fattat vad födelsedag var förrän han var mitt uppe i det, beslutade vi att fira dem båda på mannens dag. Självklart grattade vi lillkillen i torsdags och lyssnade sedan hela dagen på " Få mer paket Fokke? eller "Mamma få kjam..(kram utdelas) ..nu Fokke få paket? Vi avslutade kvällen med att se Mästerkatten och äta glass. Vad sonen inte visste var att han skulle få en traktorsäng. Efter inspiration från olika varianter som jag hittade på nätet, designade vi denna koloss och efter en del jobb och målning blev den till slut klar (en dag försent dock). Hur som helst, sonen var hos farmor och sängen skulle därför placeras på hans rum. Jag var en av två som skulle bära in kolossen och jag har visserligen aldrig skrutit med att jag skulle besitta något som kallas muskler i armarna, men lite högre tankar hade jag ändå om mig själv. Det var så tungt! Jag sträckte någon sorts muskel som verkar gå mellan överarm och skulderblad och svanken ska vi inte ens nämna. Jag kånkade och skrek PAAAUUUS om vart annat. Till slut skulle den in genom dörren. Vi hade redan under byggets gång konstaterat att den var för stor för att få in genom dörren. Vi hade ju ett mått på hans resårbotten, 80X200 och det var den sizen som traktorn skulle ha. Dörrkarmen var därför borttagen. Jag började med att backa in med huven på traktorn i mina sönderkarvade händer. När vi sedan kom till taket tog det stopp. Taket som så fint skjuter ut lite, satt nu fast i dörrhålet. Förbannat!!!! Mannen fick då plocka fram en av sina specialmaskiner och såga upp ett spår i stenväggen så att traktorn kunde klämmas in. Barnens TV-rum fick genomgå en storstädning eftersom damm från en stenvägg har en förmåga att spred all over the place. Sonen kom hem, jublade, kastade sig in i sin traktor och var överlycklig. På kalaset på kvällen fick han dessutom in moster där, och åkte och "köpte" pizza med henne (en än gång blir man påmind om pizzan), senare låg även morfar i den. När lugnet lagt sig var det då dags att sova. Jag fick då krypa ner jämte sonen och efter 10 min sov vi båda två. Jag vaknade efter en stund och konstaterade att traktorsängen var en fullträff, men kanske inte om man är 30+ och har 3,5 meter långa ben som ska krångla sig ut genom ett hål som liknar en traktordörr och samtidigt ska undvika att väcka den sussande sonen. 
 
Satt och funderade på vad man själv skulle ha om man fick önska en specialdesignad säng. Jag tänkte kanske ett rymdskepp, men bara om Will Smith anno "Independence Day" ingår. Vet inte riktigt hur mannen skulle reagera...tror inte rymdskepp riktigt är hans cup of tea..
 
Förresten..hoppas du piggnat till lite Sara H :)

/Matilda
 
 

Du är i "tantvarningszonen" om ...

Publicerad 2013-02-22 10:08:59 i Allmänt,

...du bokar och bjuder in dina gamla tjejkompisar den 30 mars, utan att ens reflektera över att det är påskafton. (Till ditt försvar var det dock faktiskt bara en av övriga fem inbjudna som till slut kom på denna miss...så haha, the rest of you are old too!!)
 
...du sitter uppe sent och ser på en Bond-film och glömmer att dricka kvällskaffe. Du vaknar därför med en skallebank som kan mätas med härdsmältan i Tjernobyl. Huvudvärken slutar dock så fort du fått din frukostjava.
 
...du klagar över att din man luktar för starkt när han provar sin nyinköpta parfym och ber honom duscha för att få väck "den värsta lukten".
 
...dina underbyxor (bara ordet gör ju en 50 år äldre) täcker mer än vad dina kjolar gjorde när det begav sig.
 
...du klagar på att det är så hög klack på alla fina skor och har därmed tydligen glömt att du runt -96 var ca 1,84 m lång när du gick i dina platåskor!
 
...du har börjat ställa dina gröna växter i små vattenbad och inser att det är omsorg som krävs för att slippa köpa nya gröna växter var tredje vecka.
 
...du kommer hem sent (23.30) med ett av barnen i famnen och konstaterar att mannens herrmiddag med badtunna är i fullgång. Istället för att heja och vara social, försöker du med ena handen och ena axeln att hålla för barnets öron samtidigt som du stövlar förbi badtunnan. När du kommer in i huset sänker du dessutom musiken avsevärt, för du tänker på grannarna. 
 
...du läser en artikel om Getingeskolan och inser att det är 15 år sen du slutade högstadiet.
 
...du funderar över i vilket skåp du ska ställa "finporslinet".
 
...du slutar läsa en bok för att de erotiska scenerna i första kapitlet för dig att lysa i ansiktet, som tomaten i mitten på en tråkig smörgåstårta.
 
...du tycker inte att påskafton, midsommarafton, nyårsafton osv är särskilt "speciella" längre. 
 
Tecken på att du inte är i tantvarninges-zonen ännu....du sitter och skriver en tantvarningslista istället för att städa!
 
Adjö!
 
/M
...

Sportlov...

Publicerad 2013-02-19 11:21:00 i Allmänt,

Sportlov. Känns som en otrolig lyx att kunna "bara vara" i en hel vecka. Just me, myself, I and my kids...och mannen på ett hörn. Många som inte är lärare säger ofta "vad gott ni lärare har det som har alla dessa lov!". Ja, vi ha det riktigt gott faktiskt. Nu tänker jag inte dra hela den där ralängan om 45 timmars veckor som lätt blir 55 h, och att många timmar på lovet faktiskt lätt ägnas till att komma ifatt med planering som inte hunnits med. Man täcker upp för kollegor som är sjuka eller vabbar och tyvärr har många av mina kollegor fått täcka upp för mig den senaste tiden. Nu är det dessutom utvecklingssamtalstid vilket innebär 45 min x 21 elever som ska läggas ut och förberedelse för varje samtal görs efter att  barnen lagt sig på kvällen. Nej, den ralängan hoppar jag över....
Är det då synd om Sveriges lärarkår? Nej, vi har ju valt yrket själva! Men..det läggs på tok för mycket tid på krafs (som för övrigt är ett mycket bra och användbart ord, bl.a. för McDonalds skitleksaker) och för lite tid på det vi går till jobbet för. Glädjen att få vara med 21 härliga elever. Är lönen bra? Nope. Ganska anmärkningsvärt att folk som arbetar med människor, i alla kretsar, ska ha sån crappy lön. Skulle jag byta ut mitt jobb? Nope...I love it. Tar jag då lov med huvudet högt utan skuldkänslor för andra yrkeskategorier? Hell yea!
 
 
Lämnar oavnstående bitter-pretto-inlägg och funderar över veckan istället. I lördags var vi förvisade från huset till förmån för en badtunna, en bastu, en grill och en hög med män. Vi intog Klitterbadet tillsammans med min kära vän J och hade ett par härliga timmar där. På kvällen gjorde vi tapas till ett helt kompani och njöt, med uppspänd kjolknapp och tapaskoma, framför melodifestivalen och en riktig jävla schlager!  Mys på hög nivå!!
Nu väntar ett par dagar med skön hemmavaro och födelsedagspresentfixande, sonen på torsdag och mannen på fredag. Kanske tar jag mig en bastu och ett glas vin nån kväll och kanske får jag sällskap av nån friend som vill tjabba lite skit...om inte så sätter jag väl mig i värmen...just me, myself and I. 
 
So long!
 
/M
 

Tankar vid en köksö..

Publicerad 2013-02-14 15:24:00 i Allmänt,

Tänk att jag har tid att blogga två dagar i rad!! Satt här vid köksön med kaffekoppen igen och sneglade på en fin-fin inbjudan som damp ner härom veckan. En av mina äldsta vänner, ja sisådär 24 år tillbaka i tiden, ska gifta sig. Finns det något roligare än bröllop? Inte bara själva festen utan allt runt om kring. Möhippan med stort M. Min egen sådan var helt fantastisk och jag skulle kunna tänka mig en reunion varje år med exakt samma upplägg. kan även tänka mig att gå klädd i John Deere overall igen, om det skulle hänga på det menar jag. Inför mitt eget bröllop gick jag helt bananas in för olika små detaljer och om någon hade frågat mig vad jag skulle gjort om jag inte var lärare så skulle det vara: Matilda Karlsson- the weddingplanner!! Sååå kul!! Tillbaka till den snygga inbjudan som hänger i hallen. Det ska bli så roligt. Mycket rör sig i huvudet..ska man hålla tal? Antagligen. Sjunga? Njaeee. Shoppa fina kläder. Japp. Jag är helt säker på att detta bröllop kommer att bli fantastiskt fint och roligt på alla sätt. Jag kom även att tänka på alla gamla vänner som man kommer träffa...kanske till och med några riktigt gamla.
Avslutningsvis så bjuder jag på vår egen inbjudan..
 
Ses!
 
Matilda
 
 

TV-funderingar...

Publicerad 2013-02-13 09:01:29 i Allmänt,

Jaha...enda fördelen med att vabba är väl att den sjuke lille pojken fortfarande sover, vilket gör att jag och min bigsize kaffekopp har tid med det här. Blogga! Igårkväll, vid 18-tiden, var jag på väg hem från jobbet och slog en pling hem till mannen för att höra vad som behövde handlas. En signal gick fram och plötsligt svarar en arg och myndig stämma (mannens): "Jaa!!??". Jag hann tänka att nu har det lilla sjuka barnet visat sin osjuka sida och hittat på något hyss. Jag hade fel. Anledningen till tonen i mannens röst, som tur för honom visade sig vara på skoj, var att jag ringde mitt i "112- på liv och död". Att störa i detta program, som för övrigt går varje kväll, är den åttonde dödssynden och helt oacceptabelt. Min fråga är? Vad är det med män och blåljus? Jag skulle kunna hävda att min kära make skulle klunna sadla om och söka jobb hos polisen, räddningstjänsten eller ambulansen. Skulle även kunna sträcka mig till akutläkare. För allt detta tv-tittande på ett och samma program borde innebära några tillägg i CV´t. Igår stod han sedan emellanåt med tacotallriken i handen framför TV´n var på den 31 år yngre personen av samma kön säger: "Sätt här pappa...äta mat!" Som tur är har mannen inte lärt sig när "speeders" sänds. Skönt.
Tacka vet jag då "Farmen". Detta högkulturella, människofrämjande och livsbejakande program. Man lär sig massor! Några exempel är:
"Hur du generar en stackars 23-årig kille som aldrig sett bröst förut." ta med honom till sjön och slit av dig tröjan. Häv fram det du har, helst ska de vara gigantiska och ca 40-år gamla. Vips så har du en generad och kanske även lite rädd 23-åring.
"Hur du slipper arbeta på en farm som du trots allt anmält dig själv till?" Om du blir ombedd att ro ut i båten för att fiska. Skyll på prostatan. Blir du ombedd att luka i landet. Skyll på ormskräck. Blir du ombedd att slå gräs. Skyll på ryggen.
"Hur du får en människa att sitta och räkna hur många gånger korna går in ett skjul under en dag?" Bli storbonde och hitta på låtsasuppdrag.
"Hur du får en märklig, tjurig, konfliktskapande, 40-årig, smålänning att bli på gott humör och lite småsliskig?" Ta dit en 20 år yngre, kurvig tjej.
Väntar med spänning på kvällens avsnitt. Receptet på Farmens framgång då? Visa programmet i bästa sändningstid och hoppas att människor som i sina nybyggda hus, bara fixat fyra kanaler ...

Vabuari och bloggdvala..

Publicerad 2013-02-06 14:43:18 i Allmänt,

Ja denna magsjuka. Tänker inte ens ge den mer bloggutrymme än så här.
 
Ovanstående kräktillstånd är dock orsaken till att bloggen varit allt annat än aktiv. Vad har då hänt sen sist? Vi står inför ganska stora förändringar just nu, men är helt säker på att det bara kommer positiva saker ur det här. Vi avslutar ett kapitel och vänder blad. För er som förfärat spärrat upp ögonen,kan nu sakta sluta dem till normalläge igen. Det är inga familjära förändringar, mer arbetsmässiga. Mycket jobb, men antagligen värt det i slutändan. För om man inte tror på ett liv efter detta, så är det faktiskt så att man måste ta tag i det vi gör här och nu, imorgon kan det vara för sent. Att vara så här kryptisk är inte likt mig, men då förstår ni kanske också att inte denna förändring handlar om mig..så mycket i alla fall.
 
Mellan kräktillstånden, hade vi en kort period av friskhet och då hade vi barnkalas för Ellen. Tjugo 7-8 åringar intog riverstreet five och det med besked. När en av de sista gästerna hade kommit och hans mamma stod och hängde upp hans jacka så sa en av de bjudna tjejerna: "Det här var ju inget roligt kalas, halva skolan är ju bjuden!!" Kalaset hade då varat i ca 5 min. Som tur vara hörde inte Ellen detta och det verkade inte påverka feststämningen något nämnbart. Det är dock intressant att betrakta hur ens hem går från städat och hyfsat inredningspiffat till en blandning mellan boxningsring, löparbana och allmänt förfall! Efter att ha utspisat alla tjugo med hemgjord pizza och diverse olika danslekar betats av så var det dags för filmmys. Bort med soffbordet och fram med alla kuddar och täcken som fanns. Smågodis och chips, nyinköpta plastskålar från matöppet och lugnet var ett faktum. Lugnet stod sig dock inte genom hela filmen, men nästan. Mitt kära hus utstod ännu 45 min halabaloo, men ca 20.45 var tystnaden ett faktum. Är det då värt det? Ja. Pga vårt liv i kappsäck och husbyggande, så har dottern fått vänta länge på sitt kalas. Hon har dock under denna period varit bjuden på många tillställningar. Jag kände därför att det inte var mer än rätt att bjuda denna mängd barn. Om dottern var nöjd? Åh, ja och jag tror även att de andra var det. Barn är ju härliga i den åldern...
 
Idag är det onsdag och jag blickar med glädje fram emot helgen och "daten" med två kära vänner som vi träffar alldeles för sällan. Kan vara avståndet...att gå fem hus längre bort på gatan kan ju vara en pärs! Skämskudde....
 
Kör försiktigt!
 
Kram M
 
 
 

Om

Min profilbild

Slöinge

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela